Nem tesz jót a hálapénz az orvosi szakmának

Az orvosi pálya nem szakma, hanem olyan hivatás, amit nem szabad, hogy a pénz határozzon meg, hiszen a paraszolvencia sem az orvosnak, sem a betegnek nem tesz jót – mondta a Rádió Orienten Felszeghi Sára főorvos. Hozzátette: reméli, a kormány olyan mértékben tudja majd rendezi az egészségügyi dolgozók bérét, hogy többé ne legyen szükség a hálapénzre.

Élvonalban a hazai egészségügy?

Mint azt Felszeghi Sára elmondta, a magyar egészségügy jogszabályi háttere és lehetőségei alapján az élvonalba tartozik. „Az orvosok és az egészségügyi személyzet képzése és a rendszer alkalmas arra, hogy magas színvonalon végezzük a gyógyítást” – mondta, hozzátéve, hogy természetesen vannak finanszírozási nehézségek. További problémának nevezte, hogy bár a jogalkotó kapuőr-szerepet szán az alapellátásnak, a háziorvosnak nincsenek meg a kellő jogosultságai ahhoz, hogy egy beteg minél hamarabb bekerüljön a szükséges vizsgálatra. „Ha van egy háziorvos, aki emellett belgyógyász vagy nőgyógyász is és ehhez megvan a képesítése, háziorvosként praktizálva nem kérhet ilyen szakirányú vizsgálatokat, holott alkalmas lenne rá” – említette példaként. Mint mondta, ilyen esetben a beteget először át kell küldenie a járóbeteg-ellátásra, ahol a szükséges vizsgálatokat el tudják végezni. Ezekkel a plusz körökkel pedig később tudják csak diagnosztizálni a pácienst.

Ahhoz tehát, hogy a kapuőr-szerepet az alapellátás valóban el tudja látni, kompetencia és eszközök egyaránt kellenek – mutatott rá a szakember.

Szükség van a bizalomra orvos és beteg között

A bizalmon alapuló jó orvos–beteg kapcsolat elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak. A bizalom kialakításához pedig az orvos részéről elvárható, hogy a beteget emberként és ne pedig megoldani való problémaként kezelje – hívta fel a figyelmet Felszeghi Sára, hozzátéve, hogy ez sajnos gyakori probléma ma Magyarországon. „A legnagyobb becsben kell tartani a beteget: szeretettel, megértéssel és mosolygással kell fordulni felé és a méltóságát minden esetben megőrizni. Így alakul ki a kölcsönös tisztelet, ami által a beteg bízni fog orvosában” – mondta.

Alattomos dolog a hálapénz

„Az orvosi pálya nem szakma, hanem hivatás” – hívta fel a figyelmet Felszeghi Sára, aki ennek alapján soha életében nem fogadott el hálapénzt. Véleménye szerint a pénz egy olyan alattomos dolog, amit először csak kap az ember, de később már elvárja. „Nem akartam, hogy a pénz határozza meg, hogyan gyógyítok” – mondta, hozzátéve, hogy a paraszolvencia problémája sem az orvosnak, sem a betegnek nem tesz jót.

Mint kiemelte, reméli, hogy a kormány olyan mértékben rendezi majd az egészségügyben dolgozók bérét, hogy az orvosok csak a gyógyításra tudjanak összpontosítani. „Ez az a szakma, ahol az embernek az életét az adásra kell berendeznie. Nem szabad, hogy a pénz határozza meg egy orvos cselekedeteit” – zárta szavait a szakember.

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.