A háziorvosi pályázatoknak köszönhetően 112 praxis kerülhet betöltésre

Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia egyik kiemelt eleme az alapellátás megerősítése, hiszen az egészségügyi rendszer fenntarthatósága elképzelhetetlen stabil alapellátás nélkül. Éppen ezért a kormány 2009-hez képest 2016-ban már 50%-kal több pénzt biztosított ennek a területnek a támogatására. Az alapellátási rendszer hatékonyságának növelése, illetve az alapellátás magas színvonalú működtetése során kiemelten fontos a betöltetlen háziorvosi praxisok számának csökkentése. Ennek érdekében a kormány több intézkedést vezetett be, köztük a háziorvosi letelepedési és praxisjog-vásárlási pályázatokat.

Az először 2014-ben meghirdetett háziorvosi letelepedési pályázat keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül két év alatt összesen 703 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 63, korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni.

Az idei évben is olyan orvosok pályázhattak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kellett haladni az 1000, illetve az 500 főt (gyermek szolgálat esetében). Az elnyerhető támogatási összeg nettó 6 és 10 millió forint között alakult. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is 500 millió forint áll rendelkezésre a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére.

Mindemellett a kormány az idei évben is 250 millió forintot biztosít praxisjog-vásárlási program keretében azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot szeretnének vásárolni. A pályázat elbírálása során továbbra is előnyt élveznek azok a háziorvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. A 250 millió forintos keretösszegből az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint lehet.

A nyertes pályázóknak mindkét pályázat esetében vállalniuk kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban legalább 4 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek. A kormány a tavalyi évben praxisjog-vásárlási támogatásra összesen 181 millió forintot fordított, melynek köszönhetően 39 praxis talált gazdára.

Az előző években tapasztalt sikeres pályáztatásra való tekintettel, valamint annak érdekében, hogy a kormány tovább erősítse az alapellátást, már 2016. februárban meghirdetésre kerültek az idei praxispályázatok.

A meghirdetett letelepedési és praxisvásárlási pályázatok 2016. október 15-én lezárultak. A két programra összesen 112 pályázatot nyújtottak be. Idén a beérkezett kérelmek a benyújtás sorrendjében folyamatosan, de legkésőbb a benyújtást követő 60 napon belül kerülnek elbírálásra. A szerződéskötés folyamatos, a támogatás kifizetése egy összegben történik, legkésőbb 2016. december 20-ig.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.