A háziorvosok antibiotikum-felírásának gyakorlata

Az antibiotikum-rezisztencia terjedése egyre nagyobb népegészségügyi és klinikai problémát jelent világszerte, így Európában és hazánkban is.

A szakirodalomban számos szerző igazolta, hogy az antibiotikum-rezisztencia kialakulása összefügg a túlzott, illetve a helytelen antibiotikum-alkalmazással. Mivel az antibiotikus kezelések 80-90%-a az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szintjén történik, elsősorban légúti fertőzések kezelése céljából, nagy jelentőségű a háziorvosok antibiotikum-felírási gyakorlata. 

Dr. Fehér Ágnes 2014-ben kérdőíves felmérést végzett a témában. Az egységes kérdőív a http://www.kerdoivem.hu/ weboldalon három hónapig volt elérhető minden orvos számára. A vizsgálat céljáról és a kérdőív elérhetőségéről 6 500 háziorvos kapott tájékoztatót emailben. A kérdőív kitöltése anonim és önkéntes volt. A kérdőívben szereplő 12 kérdés 2-6 alpontot tartalmazott, melyekre egyszeres vagy többszörös válaszadási lehetőség volt. A válaszok kiértékelését az orvos neme, kora, a praxis típusa, illetve helye (település nagysága) szerinti bontásban végezték.

Az eredmények az Országos Epidemiológiai Központ hetilapjában, az Epinfo 44. számában olvashatók.

Kapcsolódó dokumentum: Epidemiológiai Információs Hetilap 23. évfolyam, 44. szám

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.