Fontos gyógyszerbiztonsági információ - Hidroklorotiazid

  • Farmakoepidemiológiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a hidroklorotiazid (HCTZ)-expozíció kumulatív dózisainak emelkedésével nő a nem melanoma típusú bőrrák (non-melanoma skin cancer, NMSC) (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) kockázata.
  • A monoterápiában vagy más gyógyszerekkel kombinációban HCTZ-t szedő betegeket tájékoztatni kell az NMSC kockázatáról, és tanácsolni kell nekik, hogy rendszeresen ellenőrizzék bőrükön bármilyen új elváltozás megjelenését vagy a meglévő rendellenességek megváltozását, továbbá azt is, hogy gyanús bőrelváltozás esetén forduljanak kezelőorvosukhoz.
  • A gyanús bőrelváltozásokat meg kell vizsgálni, és szükség esetén biopsziás mintákból szövettani vizsgálatokat kell végezni.
  • A betegeket figyelmeztetni kell, hogy a bőrrák kockázatának minimalizálása érdekében korlátozzák a napfény-, ill. UV-sugárzás expozíciót, és gondoskodjanak a megfelelő védelemről, amikor napfénynek ill. UV-sugárzásnak vannak kitéve.
  • Ezen kívül a HCTZ alkalmazását alaposan felül kell vizsgálni azoknál a betegeknél, akiknél korábban bőrrák fordult elő.
A teljes cikk az alábbi linken olvasható: 

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.