Családorvosok Világnapja 2019

"Családorvosok, akik az egész életed során gondoskodnak rólad" - így hangzik a Családorvosok Világszervezete által közzétett idei mottó a Családorvosok Világnapján, 2019.05.19-én.

Sajnálatos tény, hogy a reformígéretek ellenére az elmúlt években az alapellátás nem mozdult el reménytelen helyzetéből. A tartósan betöltetlen körzetek száma mára meghaladja a 400 praxist, a háziorvosi korfa tovább öregszik, a fiatalok számára nem vonzó a pálya, ennek megfelelően az utánpótlás sem biztosított. A nagy reményekkel várt, több mint négy éve megjelenő Alapellátási törvény egyetlen végrehajtási rendelete sem "született" meg. Mindazonáltal az utolsó reménysugarakat jelentette az alapellátó orvosok körében egy 2018. év végi Kormányhatározat,  az egészségügyi alapellátás 2019–2022. évekre vonatkozó szakpolitikai programjának kidolgozásáról és az ahhoz kapcsolódó intézkedési tervről. 

A szakpolitikai program egyes pontjainak megvalósításához szükséges források hozzárendeléséről azonban csupán a "gazdaság teljesítőképességének függvényében, az esztendő második felében kívánnak dönteni a döntéshozók", szóltak az egybehangzó információk. Sajnos úgy tűnik, hogy a háttérben ez a döntés meg is született, hiszen ha a jövő évi költségvetéstervezet 6%-os egészségbiztosítás alap növekményéből indulunk ki, tisztán látszik, hogy mindez még a minimális fejlesztési igények kiszolgálásra sem elegendő.  

Alább olvasható a Háziorvosok Online Szervezetének közzé adott, 19. pontból álló deklarációja, melyet idén is a Családorvosok Világnapja alkalmából, május 19-én szeretnénk sajtónyilvánosság elé tárni, rávilágítván arra, hogy továbbra is nagyon nagy bajban van az alapellátás, és segítségért kiállt.

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.