HAOSZ körlevél 2021.02.08.

Kedves Kollégák!

Számos inger érte a közelmúltban az alapellátó praxisokat, így soron következő körlevelünkben szakmai tájékoztatók közzéadásán túl néhány mindennapunkat meghatározó problémakörrel kapcsolatban szeretnénk tájékoztatást adni. 

1.       Védőoltás

A háziorvosok lakossági védőoltással kapcsolatos feladatai nagy próbatétel elé állították a praxisokat. Nagyon feszes, szoros határidőkkel, instrukciókkal érkezett a NEAK levele, később pedig kiderült, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy a kusza körülmények ellenére a háziorvosok elképesztő aktivitással álltak a feladathoz, a praxisok több mint  90%-a tökéletesen megszervezte a betegek vakcinálását. Sajnos az oltóanyag készletek hiányos mivolta miatt a praxisok csupán 20%-a tudta a rendelőkbe beszervezett 82 év feletti pácienseit védelemben részesíteni. Sokan nagyon kényelmetlen helyzetbe kerültek, hiszen a páciensek tájékoztatását követően szembesültek azzal, hogy mégsem áll rendelkezésre oltóanyag. Minden energiánkkal azon dolgozunk, hogy a héten azok a praxisok is védőoltáshoz jussanak, akik kimaradtak az első körből, és akik idős betegeiket a rendelőikben szeretnék beoltani. Az oltópontra történő továbbküldés lehetősége azok számára továbbra is biztosított, akik a rendelői oltások folyamatában nem kívánnak semmilyen formában részt venni. A nehézségek, a szoros határidők ellenére nagy eredményként értékeljük, hogy a megyei védelmi bizottságok munkájában végre állandó szereplőként gyakorló háziorvos kollégák is részt vesznek a megyei kollegiális vezetők személyében. Folyamatosan gyűjtik, gyűjtjük azokat a problémákat, amik a praxisok részéről érkeznek a lakossági vakcinációval kapcsolatban. Megpróbáljuk ezeket szintetizálni, és az Országos Oltási Munkacsport felé továbbítani. Mindenesetre a fenti körülmények ismeretében különösen nagy büszkeséggel tölt el minket az a tény, hogy az előzetes várakozásokat bőven felülmúlva, mindenféle problémát háttérbe szorítva, az idős betegeik érdekeit szem előtt tartva végezte el a háziorvosi praxisok jelentős többsége a 82 év feletti pácienseik védőoltásával kapcsolatos feladatokat. 

2.       Bérrendezés a háziorvosi/házi gyermekorvosi/fogorvosi praxisokban

A védőoltással kapcsolatos teendők mellett Mindannyiunkat leginkább foglalkoztató kérdés a praxisokban dolgozó szakemberek bérfejlesztést megteremtő finanszírozási rendelet módosításának világrajövetele. Nagyon régóta várunk rá, hosszú vajúdási folyamaton esett át. Legfrissebb információnk szerint a rendelet módosítását taratalmazó határozat már a Közlönykiadónál van, így napokon belül olvasható lesz a Magyar Közlönyben. A jogszabály megjelenését követően országos webináriumot szervezünk, melyre sok szeretettel hívjuk és várjuk a kollégákat. Megpróbáljuk együtt értelmezni az abban foglaltakat, a felmerülő kérdésekre pedig igyekszünk választ adni. A webináriumra elfogadta meghívásunkat dr. Takács Péter alapellátásért felelős országos kórház-főigazgató helyettes is, így reményeink szerint első kézből informálódhatunk a felmerülő kérdésekre. A webinárium pontos időpontjáról és elérhetőségéről a héten tájékoztatni fogunk Benneteket, kérlek figyeljétek információs csatornáinkat. A webináriumra előreláthatólag az első 1000 jelentkezőt tudjuk fogadni.  

3.   Adminisztrációs terhek növekedése

Az eHVB bizonyítvány bevezetését követően hidegzuhanyként ért Mindnyájunkat egy újabb adminisztrációs teher híre, a gépjárművezetői engedélyek adattartalmának elektronikus jelentési kötelezettsége. A jelentési kötelezettséget egy tavalyi törvénymódosítás alapozta meg, ami szerencsétlen módon most, az egyéb teendőkkel terhelt időszakban, február 1-én lépett hatályba. Az 1997. évi XLVII. – az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény 24/A paragrafusának módosítása értelmében a közúti járművezetők egészségi alkalmassági adatairól a vizsgálatot végző szerv az EESZT útján haladéktalanul értesíti a közúti közlekedési nyilvántartó szervet. Az EESZT részéről érkező jelentési kötelezettségről szóló tájékoztató levél megérkezését követően azonnal az Országos Kórház Főigazgatósághoz fordultunk, és kértük a jelentési kötelezettség halasztását. Időközben visszajelzést kaptunk arról, hogy a medikai szoftverbeszállítók megkapták azt a specifikációt az EESZT fejlesztőitől, mely ahhoz szükséges, hogy a jelentés a háziorvosi szoftverből automatizmus útján valósuljon meg. Jelen helyzetben azt javasoljuk a kollégáknak, hogy az elektronikus jelentéssel várják meg, amíg saját szoftverük erre alkalmas lesz, elkerülvén ezáltal a túlzó adminisztrációs terhet. Az Országos Kórház Főigazgatóság is jelezte az illetékes szervek felé a problémát, a jelentési kötelezettség halasztásának egyidejű kérésével. 

 4.   Semmelweis Egyetem EMK továbbképzései

A Semmelweis Egyetem EMK az alábbi képzésekre invitálja a háziorvosokat:

A " Praxisközösség a gyakorlatban" Kontakképzés/ Kódszáma:  SE-TK/2021.I./00147

Kreditérték: 50 pont

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerint pontként elszámolható:

Egészségbiztosítás, egészségügyi szervezés, háziorvostan

Jelentkezési határidő: 02.20.

Képzés:2021.03.05-2021.03.27 / 6 nap/ 27 óra

Ára: 48.000 Ft

Vizsga: Van

 

A " Praxisközösség a gyakorlatban" Távoktatás/ Kódszáma:  SE-TK/2021.I./00279

Kreditérték: 20 pont

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerint pontként elszámolható:

Egészségbiztosítás, egészségügyi szervezés, háziorvostan

Jelentkezési határidő: 02.20.

Képzés:2021.03.05-2021.03.27 / 6 nap/ 27 óra

Ára: 48.000 Ft

Vizsga: Van

5.       Diabeteses betegek gondozása koronavírus járvány idején

Ajánljuk szíves figyelmetekbe a ROCHE mellékletben elérhető webináriumát a diabetes betegeink koronavírus járvány idején megváltozott gondozási gyakorlatával kapcsolatban. 

6.       Új terápiás lehetőség korai stádiumú COVID fertőzött betegek részére

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellékletben szereplő felhívása alapján Budapesten és Pest megyében praktizáló háziorvosoknak lehetősége nyílik bamlanivimab kezelés céljából az Intézetbe irányítani enyhe és közepesen súlyos állapotú koronavírus fertőzött betegeiket. 

7.       Kora gyermekkori ellátás hatékonyságának fokozása

A Családbarát Ország Nonprofit Kft. szervezésében ingyenes, akkreditált online képzés indul a kora gyermekkori ellátás hatékonyságának fokozása céljából. Részletek a mellékletben található felhívásban. 

8. A Diabéteszes/neuropátiás lábszövődmények kezelése és megelőzése Online Továbbképzés

A mellékletben található meghívó szerint sok szeretettel hívják és várják a szervezők a háziorvos kollégákat is a Diabéteszes/neuropátiás lábszövődménye kezelése című online továbbképzésre. 

9.       Jobbulást alapítvány felhívása

Mellékeljük a Jobbulást alapítvány felhívását járó- illetve fekvőbeteg intézmények értékelési lehetőségével kapcsolatban. 

 

Üdvözlettel: a HAOSz csapata

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.