HAOSZ körlevél 2021.04.28

Kedves Kollégák!

Soron következő körlevelünkben szeretnénk veletek néhány aktualitást meghívót és szakmai anyagot megosztani.

1.       Oltásszervezés, védőoltások

2021. április 28-án (szerda) 19:00-20:15 óra között „Friss információk – a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) biztonságossága és hatékonysága” címmel kerül megrendezésre az AstraZeneca II. országos tudományos webcast rendezvénye.

Sok szeretettel hívunk és várunk Mindnyájatokat a rendezvényre. A rendezvényen hallhatjátok a legfrissebb aktualitásokat az Astra Zeneca vakcina hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban, valamint tájékoztatást adunk a hazai oltási program legújabb fejleményeiről is.

A rendezvényre külön regisztráció nem szükséges, a mellékletben szereplő meghívó tartalmazza a kapcsolódáshoz szükséges linket.

A webinár csak szakembereknek szól, kérjük nyílt fórumokon ne osszátok meg a linket!

2.       Oltás utáni antitest szint ellenőrzése

A különböző vakcinatípusokat követő antitest szint ellenőrzéssel kapcsolatos problémahalmaz eloszlatása érdekében felkértük Jakab professzort egy szakmai állásfoglalás elkészítésére, melyet körlevelünk egyik mellékletében megtaláltok. Reméljük Mindnyájatoknak segítségére lesz a hiteles szakmai információk betegek felé történő közvetítése szempontjából.

3.       Második elmaradó oltások

Egyre gyakrabban felmerülő probléma a különböző okokból elmaradó második körös oltások pótlásának kérdése. Egyeztettünk a problémáról az Országos Oltási Munkacsoporttal. A konszenzusos álláspont az elmaradó oltások pótlásával kapcsolatban az lett, hogy az oltási igényt a mellékletben szereplő oltópontok elérhetőségének egyikén, az elmaradó oltás okának, idejének, a páciens elérhetőségének megjelölésével kell jelezni az oltópont felé, akik  ezt követően a beteg kiértesítését, és az ismétlő oltással történő vakcinálást elvégzik. Amennyiben a folyamatban bármilyen fennakadást észleltek, kérlek jelezzétek a megyei kollegiális vezetők felé, aki a probléma feltárása érdekében felveszik a kapcsolatot az adott oltópont vezetőjével.

4.       Bókay Akadémia soron következő rendezvénye

Ajánljuk szíves figyelmetekbe a Bókay Akadémia soron következő,  6. rendezvényét. A részletes programterv, a csatlakozás lehetősége az alábbiakban és a mellékletek egyikében szereplő meghívóban olvasható:

A Semmelweis Egyetem I. Sz. (Bókay) Gyermekklinikája Európa negyedik legrégebben alapított gyermekgyógyintézete a 2020/2021-es tanévhez igazodva indította útjára a Bókay Akadémiát, amely a Bókay Délutánok 25 éves továbbképző hagyományát követi és egészíti ki más tudományágak bevonásával minden hónapban.

2021. május 6-án 16 és 18 óra között online formában. Előadások online elérhetősége: semmelweis.zoom.us/j/94212812690 Meeting ID: 942 1281 2690  

Program:

16:00-16:40 Dr. Alpár Alán, egyetemi tanár, rektorhelyettes: Stressz másként

16:40-17:00 Dr. Pászthy Bea, egyetemi docens: A "csodálatos" emberi agy: autizmus

17:00-17:20 Dr. Keszeg András, klinikai szakorvos: A gyermekkori környezet hatása a fejlődő pszichére

17:20-17:40 Dr. Ábrahám Ildikó, egyetemi tanársegéd: Autizmus, amire a környezetnek figyelni kell
17:40 Online vizsga

A továbbképzésen való részvétellel és az online teszt kitöltésével 2 kredit pont szerezhető csecsemő- és gyermekgyógyászoknak. A pontszám jóváírásához jelentkezni szükséges az oftex.hu portálon. A jelentkezésről bővebben: semmelweis.hu/gyermekklinika1

További információk: https://semmelweis.hu/gyermekklinika1/2021/04/26/bokay-akademia-vi-resz-az-agy/

5.       Dr. Tordas Dániel országos szakfelügyelő főorvos tájékoztatója a gyermekek igazolásával és a karanténszabályok betartásával kapcsolatban.

Ajánljuk szíves figyelmetekbe dr. Tordas Dániel országos szakfelügyelő által készített, dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos által jóváhagyott levelet, ami gyermekek igazolásának, illetve a karanténszabályok betartásának kérdéskörében készült.

6.       Magyar Allergológiai és Immunológiai Társaság kongresszusa

A Magyar Allergológiai és Immunológiai Társaság (MAKIT) rendezvényét ajánljuk szíves figyelmetekbe. A rendezvény meghívója a mellékletek egyikében megtalálható.

7.       Fogyatékosságügyi tanácsadás

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. egy európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretein támogató hálózatot hozott létre annak érdekében, hogy hatékonyabban segítsék a fogyatékos emberek és családjaik információkhoz, ellátásokhoz való hozzáférését és a területen tevékenykedő szakemberek munkáját.

A tanácsadók várják a mozgássérült, látássérült, hallássérült, intellektuális képességzavarral (értelmi sérült), beszédfogyatékossággal, pszicho-szociális fogyatékossággal, autizmus spektrumzavarral élő embereket, halmozottan sérült  gyermekeket, felnőtteket és hozzátartozóikat, valamint a velük foglalkozó szakemberek fogyatékosságüggyel kapcsolatos kérdéseit:

·  közszolgáltatásokról, helyi szintű szolgáltatásokról, ellátásokról, intézményekről és szakemberekről, speciális segédeszköz-kölcsönzési lehetőségekről,

·  érdekvédelmi szervezetekről,

·  a projekt egyéb szolgáltatásairól (Területi Autizmus Munkacsopoportokról és az Alternatív és Augmentatív Kommunikáció ( AAK) szolgáltatási hálózatról és segédeszköz-kölcsönzési lehetőségekről)

Szükség esetén segítik az átjárást a területi Család- és Gyermekjóléti Központok irányába.

Igény szerint  intézményekben is tartanak tanácsadást, tájékoztató előadást.

Klubfoglakozásokat tartanak súlyosan, halmozottan sérült emberek hozzátartozói részére.

További hasznos információk az akadálymentes  tematikus  honlapon www.efiportal.hu, valamint a csatolmányban szereplő plakáton.

A szolgáltatás térítésmentesen, vehető igénybe,  telefonon, elektronikus úton, és  előzetes telefonos időpontfoglalás alapjána  Budapesten személyesen a VII. kerületben működő Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központban, akadálymentes, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyszínen. (a veszélyhelyzet idején a személyes ügyfélfogadás korlátozott!)

 

További jó egészséget és kitartást kívánunk Mindnyájatoknak!

üdvözlettel a HAOSz csapata

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.