HAOSZ körlevél 2021.05.26.

Védettségi igazolvány idegen nyelven történő kiállítása

A védettségi igazolványok utazáshoz szükséges idegen nyelvű igazolásával kapcsolatban továbbra is folyamatosan az egyeztetések. Türelmet kérünk Mindnyájatoktól, hiszen a probléma komplex, rajtunk totálisan kívül álló, de minket nyomasztó, számos szempont figyelembe vételét igényli. A helyzet legoptimálisabb kezelését elősegítő megoldás informatikai fejlesztése a mai tájékoztatás alapján megkezdődött, valószínűleg 1-2 héten belül mindenki számára elérhető lesz az EESZT-ben az idegen nyelvű igazolás. Ezzel, illetve a július 1-ig lefejlesztendő európai uniós applikációval a probléma meg is oldódik, ugyanakkor addig is adekvát módon kell kezelni az igazolások kiadásának kérdést, melynek komplexitása több problémából fakad. Kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az oltópontokon beadott oltások idegen nyelven történő igazolására a háziorvosnak van-e joga? Térítési díj ellenében adhatja-e ki a háziorvos az igazolást? Ha igen, akkor mennyiért? Május 17. után kiadott igazolások már idegen nyelvűek is és ingyenesek, miért kellene akkor a kliensnek azt megelőzően beadott oltások idegen nyelvű igazolásáért térítési díjat fizetni? A térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról szóló 284/1997-es Kormányrendelet egyik sorába sem illeszthető igazolásról van szó, hiszen nem vizsgálatról, vagy szakvéleményezésről szól a fáma, csupán egy igazolás kiállításáról. Sokkal inkább kellene rendezni a kérdést a Kamarai díjtétel ajánlás kérdéskörében, ugyanakkor annak frissítése is egy időigényesebb folyamat, addigra talán elérhető lesz az EESZT-ben a dokumentum. Reményeink szerint a páciensek számára online elérhető igazolás ezt az egész problémahalmazt eloszlatja, addig a nem azonnali utazást tervező páciensek számára javasoljuk kommunikálni, hogy legyenek türelemmel amíg számukra ez elérhető lesz az EESZT-ben. A türelmetlen, azonnal utazni vágyok számára kiállítandó igazolásokkal kapcsolatban amint választ kapunk jogászoktól, közigazgatásban dolgozó szakemberektől, akkor azt azonnal közzétesszük. 

Szemikvantitatív gyorsteszt alkalmazásának lehetősége a háziorvosi gyakorlatban

Továbbra is kizárólag háziorvosi körben rendelhető a CORDEN Labordiagnosztikai Szolgáltató által forgalmazott szemikvantitatív gyorsteszt, mellyel kapcsolatos korábbi tájékoztatókat, valamint egy leletformulát mellékletben csatolunk. Mellékletben küldjük prof. dr. Jakab Ferenc szakmai állásfoglalását a koronavírus elleni antitestek mérésével kapcsolatban. Mellékletben küldjük továbbá a szemikvantitatív gyorsteszt használatával kapcsolatos tudnivalókat, szakmai tájékoztatókat, melynek kizárólagos háziorvosi körben történő alkalmazása érdekében a CORDEN labordiagnosztikai szolgáltatóval együttműködési megállapodást kötöttünk. A teszt ára háziorvosoknak bruttó 2.940 Forint/db (minimurendelés 1 doboz, mely 25 tesztet tartalmaz, egy doboz ára 73.500 Forint), a teszt kizárólag háziorvosi szolgáltatók számára elérhető amennyiben megfelelő mennyiségű megrendelés érkezik, így patikai, egyéb kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható. A csomag nem tartalmaz ujjbegy szúró lándzsát és vérgyűjtő kapillárist, igény esetén külön lehet igényelni. A szolgáltatást a praxisok térítési díj ellenében biztosíthatják betegeik részére, melynek mértéke jogszabályban nem deklarált. 

A tesztek megrendelésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást tudjuk adni:     

Forgalmazó:

  • Corden-Invest Kft.
  • 1117 Budapest, Fehérvári út 84/A.
  • Kérjük, megrendelésüket az alábbi email címen tegyék meg:
  • gyorsteszt@corden.hu

Szállítás

A megrendeléstől számított 1 héten belül a raktárkészlet erejéig.

Megrendelés esetén kérjük, hogy az alábbi adatokat legyen kedves megküldeni a gyorsteszt@corden.hu e-mail címre:

  • Számlázási név
  • Számlázási cím
  • Szállítási cím
  • Adószám
  • Kapcsolattartó elérhetősége

Megrendeléssel kapcsolatos információt az alábbi mobilszámon kérhet:

+36 30 583 9911

Finanszírozási szerződésben nem szereplő szakdolgozók elmaradt bértámogatásának rendezése

Számos kérdést, problémát vetett fel azon szakdolgozók visszamenőleges bérkiegészítésének kérdése, akik valamilyen technikai problémából fakadóan korábban nem kerültek be a NEAK és a háziorvosi szolgálat által kötött finanszírozási szerződésbe. Többen jelezték a megyei kollegiális vezetők felé, hogy az Ő esetükben január, február, március hónapokra nem érkezett bérkiegészítés. Kérelemmel fordultunk a NEAK felé. Elismervén a szakdolgozó személyében történő változás esetén a szerződés módosításával kapcsolatosan szükséges jelzési kötelezettségünket, kértük, hogy az Ő esetükben is méltányolja a NEAK a kifizetéseket. Méltányossági kérelmünk meghallgatást nyert, hamarosan ezen praxisok is megkapják az utólagosan megállapított bérkiegészítéseket. A tájékoztató leveleket a megyei hivatalok elkezdték kiküldeni. Kérjük az érintett praxisokat, hogy figyeljék az ezzel kapcsolatos leveleket, teendőket! 

Oltásszervezés

Nem alábecsülve a kórházi oltópontokon dolgozó kollégák munkáját, kimelvén ugyanakkor a háziorvosok szerepét, erényeit,  megállapítható, hogy a védőoltási program sikerének egyértelmű letéteményesei a háziorvosi praxisok voltak az elmúlt hónapokban. Az oltási program, az oltásszervezés azonban már hetek óta abba a fázisba ért, hogy a rendelkezésre álló vakcinakészletek felett nem szükséges szigorú szakmai kontrollt, szigorú allokációs stratégiát követni. Ennek megfelelően nyílhatott ki az online időpontfoglalás lehetősége is a páciensek felé, és ennek megfelelően lehet igazítani a vakcinák allokációját a valódi szükségletekhez. Mindez a háziorvosi praxisok esetében azt jelenti, hogy az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében csak azon praxisok számára javasolt vakcinát allokálni, ahol erre igény van és nem zavarja meg a nyári szabadságolások zavartalan szervezését. A vakcinák szétosztása végső soron a megyei védelmi bizottságok hatáskörébe tartozik. Több megyében a szétosztás a valódi szükségletekhez igazódik, ugyanakkor vannak megyék, járások, ahol az igény jelzése nélküli is érkezik oltóanyag a praxisokba. Mindenkit szeretnénk biztosítani arról, hogy ez utóbbi esetben sem a “fejvesztés terhe” mellett kell felhasználni, vagy nem felhasználni a vakcinákat, legrosszabb esetben a szavatosság lejártát követően ledokumentáljuk, hogy nem volt igény a praxisban az oltóanyagra. Természetesen a vakcina átvételének, vagy visszaadásának lehetősége is adott, kérem ezt írásban jelezzétek a járási hivatalok felé. Az oltási program előrehaladtával az egyes vakcina típusok (sőt lassan mindegyik) elolthatósága meredeken csökken. Nem csak a praxisok, már az oltópontok sem képesek eloltani maradéktalanul a vakcinákat, hiszen alig maradt oltandó, aki nem egy másik általa preferált oltóanyagra, vagy már semmire sem vár. Az biztos, hogy irracionális energiákat a praxisokban zajló oltásszervezésbe nem javasolt fektetni, ugyanakkor számos szakmai javaslat érkezett, hogy valamekkora oltóanyag kontingenssel folyamatosan rendelkezzenek azért a praxisok, hogy azon helyi szükségleteket, amik nem igényelnek külön szervezést ki lehessen elégíteni adott esetben.  

 Allergiás szövődményt, elégtelen immunválaszt követő vakcináció

Számos visszajelzés érkezett a praxisokból, hogy az első oltást követő súlyosabbnak ítélt allergiás reakciót követően milyen oltóanyaggal folytatható a teljes immunizáció. Kérdést vet fel az elégtelen ellenanyag szinttel rendelkező páciensek 3. oltásának kérdése is. A fenti kérdéseket jeleztük az NNK felé, ahol az Egészségügyi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának szakmai véleményére várnak. Több részletkérdés tisztázandó, mi számít olyan súlyos oltási reakciónak, mely esetében indokolt a vakcinaváltás, az elégtelen ellenanyag szint valóban indokolja-e újabb ismétlő oltás felvételét, vagy bízhatunk a sejtes immunitás védelmében, ismétlő oltás szükségessége esetén ugyanaz a vakcinatípus javsolt-e, stb...Számos kérdésre ezek közül még a tudomány is keresi a választ, bízunk a Tagozat mihamarabbi szakmai javaslataiban. 

Diabetes betegek gondozása webinar sorozat 3. része

Ajánljuk szíves figyelmetekbe dr. H-Nagy Katalin kolléganő A szénhidrát-számolás egy másik megközelítésben című előadását, ami az alábbi linken megtekinthető.

http://www.popgroup.hu/clients/Roche/DrNagyKatalin_webinarium_V04.zip

Újabb monoklonális antitest terápia lehetősége

A bamlanimivab kezelést követően már a casirivimab és imdevimab hatóanyagokat tartalmazó infúziós kezelés is elérhető 12 évnél idősebb, igazolt, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató koronavírus fertőzött betegek részére COVID ambulanciákon. A készítménnyel kapcsolatos tudnivalókat mellékletben csatolom. A szignifikánsan csökkenő esetszámoknak köszönhetően remélhetőleg nem lesz szükség tömegesen erre az újabb terápiás lehetőségre, ugyanakkor szükség esetén rendelkezésre áll.  

MTA hírlevél

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata tájékoztatott arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya rendszeres tájékoztatást szeretne adni az orvostudományban megjelenő legújabb, és a gyakorló orvoslás számára hasznos tudományos eredményekről a társadalom, de kiemelten a gyakorló orvosok számára. Ennek érdekében havi rendszerességgel néhány oldalas hírlevelet adnak ki, amely az MTA honlapon fog megjelenni. Tekintettel arra, hogy jelenleg a legnagyobb kihívás a Covid-19, hírleveleink egy ideig biztosan ezzel a kérdéssel foglalkoznak majd. A hírlevél legfrissebb száma az alábbi linken olvasható.

Orvosi_hirlevel-2021-5_02.pdf (mta.hu)

Kiskunlacháza helyettesítés

Segítségért szeretnénk fordulni hozzátok egy kiskunlacházi kolléganő praxisának helyettesítése kapcsán, melyre kórházi kezelést igénylő megbetegedés miatt lenne szüksége dr. Bertényi Dominikának. 

Érdeklődni a 062033115440-es telefonszámon tudtok. Segítségeteket előre is köszönjük!

 

Jó egészséget kívánunk Mindnyájatoknak!

Üdvözlettel a HAOSz csapata

 

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.