HAOSZ körlevél 2022.07.19.

Kedves Kollégák!

Szeretnénk néhány aktuális információt, programlehetőséget megosztani veletek.

1. Családorvos Naprakész

Ősszel folytatjuk nagy sikerű rendezvénysorozatunkat, a Családorvos Naprakész őszi programjairól hamarosan tájékoztatást adunk Mindnyájatoknak, az egészségügyi ellátórendszer tervezett átalakításai kapcsán szeretnénk vendégül látni szeptemberben az egészségügyi államigazgatás reprezentánsait, valamint a korábbi adásokban megszokott módon egy-egy színvonalas orvosszakmai előadással is készülünk. Meghívott vendégeink felkérése folyamatban van, hamarosan jelentkezünk a részletekkel. A korábbi adásainkat a HAOSZ youtube csatornáján, az alábbi linken tudjátok megtekinteni:

https://www.youtube.com/channel/UCD9WZ5Za2soUkKQsUSUuMGA

 2. Országos Oltási Munkacsoport ülése

A héten ismét ülésezett az Országos Oltási Munkacsoport, ahol napirenden volt az oltások beadásának további rendje. Várhatóan augusztustól a kórházi oltópontok kapacitása is bővülni fog, hiszen az esetszámok emelkedésével a védőoltások felvételének hajlandósága is növekszik. Az 5. oltások felvételének lehetőségét illetően még nem született döntés, kiemelendő ugyanakkor, hogy nagyon sokan még 3. illetve 4. emlékeztető oltásaikat sem kapták meg. Az 5. oltással kapcsolatos döntést követően Mindnyájatokat tájékoztatni fogunk. Jeleztem, hogy a praxisokból is emelkedő esetszámokról kapunk visszajelzést, ennek megfelelően pedig javaslatot tettem arra, hogy járási szinten legyenek kijelölve PCR mintavételezésre alkalmas egészségügyi intézmények (szolgáltatók), hogy a járványhelyzet alakulásától függő módon a PCR mintavételezés logiszitikailag is kezelhető módon visszavezethető legyen. A járványkezeléssel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat várjuk az info@haosz.hu email címen, hiszen a praxisok őszi időszakra történő felkészítése kapcsán az országos tisztifőorvossal is szeretnénk egy egyeztetést tető alá hozni. A légúti betegellátás rendje legkésőbb augusztus végéig felülvizsgálandó, az ezzel kapcsolatos munkafolyamatok is megkezdődtek.

 3. Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos részletszabályok még nem születtek meg, koncepcionális szempontból fontos kérdésekben nem történt változás a korábbiakhoz képest, azaz a praxisokat működtető egészségügyi szolgáltatók gazdasági, szakmai függetlenségének veszélye továbbra sem kérdőjelezhető meg, a körzethatárok alakításával, a praxisjog tartalommal történő megtöltésével, az adásvételek gördülékenyebb kezelésével kapcsolatos részletek folyamatos egyeztetés alatt állnak, amint a részletszabályok megszületnek, akkor erről is tájékoztatást szeretnénk adni.

 4. Telemedicina kérdőív

Továbbra is szeretnénk a segítségeteket kérni az alábbi kérdőív kitöltése kapcsán, hogy egy minél reprezentatívabb helyzetbemutatást tudjunk adni a telemedicinális ellátások megfelelő minőségben történő biztosítása kapcsán. Mindez hosszú távon a telemedicinális ellátásrend elkészítéséhez is segítséget adhat.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCbJIkf42qilFb8yDbi28NqYTNISgjQ-XwJWUrv_ETUWkORA/viewform?usp=sf_link

5. VOSZ-HAOSZ KATA

Korábban már értesítettünk Benneteket arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén (továbbiakban VOSZ) megalakult az Egészségügyi Tagozat is, amin belül a HAOSZ képviseletében az alapellátásért és fogorvosi ellátásért felelős szekció vezetői megbízására kért fel az elnökség. A VOSZ-ban végzett tevékenységünk  lehetőséget teremthet arra, hogy a magán és közfinanszírozott ellátás közötti anomáliákat hatékonyabban kezeljük, másrészről pedig az ugyan közfinanszírozott tevékenységet nyújtó, de mégis jellemzően vállalkozói formában működő alapellátó praxisok érdekeit még reprezentatívabban képviseljük. Ennek megfelelően fogalmaztuk meg a VOSZ Elnököségének felkérésére a KATA törvény módosításával kapcsolatos, alapellátás szempontjából releváns észrevételeket. A HAOSZ által képviselt észrevételeket a VOSZ változatlan formában, döntéshozói felkérésre juttatta el az illetékes szakminisztériumba.

6. ABMP kérdőív

A Magyar Hypertonia Társaság és a háziorvos társadalom közti szakmai kapcsolatos egyre erősebbek, mely a hazai hipertóniás betegek megfelelő gondozása (szűrése) szempontjából is meghatározó jelentőségűek. Az ABPM készülékek minél szélesebb körben történő használatának elősegítése érdekében kérjük továbbra is, hogy töltsétek ki lehetőség szerint az alábbi rövid kérdőívet! Az MHT a kérdőív eredményétől függő módon fog tudni további ABPM készülékeket kihelyezni a praxisokba.

https://abpm-kerdoiv.medicast.eu/

7. Semmelweis Egyetem Digitiális Egészségtudományi Intézetének rendezvénye

 2021-ben, a Semmelweis Egyetem Digitális Egészségtudományi Intézetének munkatársai és az Edutus Egyetem együttműködésében kidolgozott, „A digitális egészségügyi rendszer működése” című, egészségügyi szakdolgozók részére minősített továbbképzés a nagy érdeklődésre való tekintettel az OFTEX-en, illetve a GYOFTEX-en is akkreditálásra került 2022. II. félévére az orvosok, szakpszichológusok és gyógyszerészek számára.

A továbbképzés időpontja: 2022. október 14. (péntek) 9.00-től 18.00-ig

Kedvezményes jelentkezési és fizetési határidő 2022. augusztus 15.

A képzésről szóló részletes tájékoztatás ide kattintva olvasható.

8. K&H Gyógyvarázs Program

Megkeresésüket követően a K&H gyógyvarász programját továbbítjuk felétek. A K&H gyógyvarázs program a fennállása óta összesen 828 millió forinttal 515 intézményt segített abban, hogy innovatív eszközökkel gyorsan és hatékonyan hozhassák meg a szakemberek okos döntéseiket, és a gyerekek minél hamarabb újra teljes életet élhessenek.

A gyermekegészségügy továbbra is kiemelt társadalmi felelősségvállalási területeink egyike, így idén is meghirdetik a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatot, aminek keretében gyermekgyógyászati és mentési eszközökre, felszerelésekre, a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját elősegítő berendezések beszerzésére, valamint új, Magyarországon korábban még nem vagy ritkán használt orvostechnikai eszközök beszerzésére és eljárásokra lehet pályázni 2022. augusztus 3. (szerda) 10:00 óráig.

A pályázati felület a következő weboldalon érhető el:

https://www.khgyogyvarazs.hu/muszerbeszerzesi-palyazat/

9. Háziorvosi vizsgálat: Életvégi kérdések

 Dr. Csikós Ágnes intézetvezető asszony kérésére küldjük az „Életvégi önrendelkezés, életvégi döntések - családorvosok 2022” című kutatás anyagát, melynek szíves kitöltésében kérjük a családorvos kollégák segítségét. A felkérés szövege, linkje az alábbiakban olvasható, csatolmányban pedig küldjük a vizsgálati tájékoztatót.

Tisztelt Családorvos Kolléga!

Egy online kérdőív kitöltésére kérjük Önt, hogy válaszai által jobban megismerjük a hazai családorvosok véleményét és attitűdjeit az életvégi önrendelkezéssel és döntésekkel kapcsolatban. A kérdőív kitöltése anonim módon és önkéntesen történik, kb. 8-10 percet vesz igénybe.

Válaszaiért cserében köszönetképpen a kérdőív végén biztosítjuk az Ön számára a "Mit mondjunk? Hogy mondjuk?" című kommunikációs segédlet letöltését. Ezzel a kiadvánnyal segítséget nyújthat a betegeinek az életvégi kérdések családon belüli megbeszéléséhez

KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE:

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/b071f6801c8cbac88916121e5a565f72

A vizsgálatot a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke végzi. További részletekért kérjük, olvassa el a Vizsgálati Tájékoztatót.

Segítő közreműködését előre is köszönjük!

Végezetül reményeinket szeretnénk kifejezni azzal kapcsolatban, hogy Mindnyájatoknak jut egy kis idő a nyári kikapcsolódásra, amihez kellemes időtöltést, töltekezést kívánunk!

Üdvözlettel: a HAOSz csapata

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.