Ózonalapú fertőtlenítési rendszer

A Megaplex Kft., Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Innovációs Hivatal támogatásával megvalósult ózonalapú fertőtlenítési rendszere forradalmian új megoldást kínál zárt helyiségek fertőtlenítésére.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál lajstromszámba vett használati mintaoltalom azonosító száma: P2000330

Vezeték-nélküli szenzorok és részegységek segítségével bármilyen légtömör helységhez adaptálódik és kihelyezése után emberi beavatkozás nélkül, tökéletesen biztonságos módon, távfelügyelet mellett végzi el a fertőtlenítést. 

Kezdettől fogva fontos volt a számunkra, hogy a vezeték-nélküli moduláris felépítése garantálja a későbbi bővítés lehetőségét, a speciális igényekhez való illeszkedést és a könnyű karbantarthatóságot is.

 

Felhasználási területek:

  • egészségügyi intézmények
  • oktatási intézmények
  • közösségi terek
  • vendéglátó helyek
  • kis és középvállalkozások
  • magánfelhasználók

 

A RENDSZER KIHELYEZÉSE

Az első használat előtt felmérést végzünk, a helyi adottságok feltérképezésére. A megvásárolt rendszer esetében egy előzetes oktatás után, a kihelyezést már a felhasználó is el tudja végezni.

A rendszer minden eleme elfér egy speciális szállítókofferben, ahonnan percek alatt elindítható.

A kisméretű, ergonomikus, önálló akkumulátorral rendelkező elemeket innentől az eszköz automatikusan kezeli. A teret a maximális biztonság és hatékonyság eléréséhez légmentesen kell lezárni. Mozgásérzékelők szavatolják, hogy véletlenül se lépjen senki a helyiségbe.

 

AUTOMATIKUS MŰKÖDÉS

A rendszer a kihelyezett szenzorok és mozgásérzékelők segítségével folyamatosan monitorozza a környezetét. Ennek megfelelően termeli és keringteti az ózont a helyiségben. Teljesen automatikusan végzi a fertőtlenítést, ügyel a biztonságra és semlegesíti az ózont a folyamat befejeztével.

Az érzékeny mérőműszerek és az okos vezérlés együtt szavatolja az optimális működést és gyorsaságot.

A rendszer csak addig termeli az ózont, míg el nem éri a szükséges koncentrációt, majd önállóan végzi a bomlási folyamat gyorsítását és így a terület ózonmentesítését.

 

TÁVFELÜGYELET ÉS BIZTONSÁG

A fertőtlenítés kezdetétől a lebontási ciklus végéig okos rendszerek adnak folyamatos visszajelzést a felhasználó felé egy szinkronizált telefonra vagy számítógépre, így az üzemszerű használat mellett biztosított a felügyelet.

A rendszer azonnal jelzi a váratlan eseményeket és az esetleges műszaki hibákat és automatikusan is beavatkozik helyi riasztással és az ózonelőállítás felfüggesztésével majd passziválásával.

A fertőtlenítési folyamat végén automatikus tanúsítványt adhat, amit opcionális esetben a közösségi média felületeken a rendszer közzétesz.

 

A projekt megvalósítása során folyamatosan haladtunk a rendszereszközök digitalizálásával és a fertőtlenítési folyamat kiszámíthatóvá tétele felé.

Első lépésben elkészültek a vezeték-nélküli perifériák nyomtatott áramkörei, beágyazott szoftverei. (központi vezérlő, szenzorok, levegő keringtető, biztonsági eszközök)

Következő lépésben elkészült a rendszer központi egységéhez tartozó felhő alapú távfelügyeleti kommunikáció, és ennek online lekérdezéséhez szükséges mobil applikáció, melynek segítségével a fertőtlenítési folyamat minden státusza nyomon követhető.

A fejlesztésekkel egyidőben már megtörténtek azok a mérések, amik a rendszer működését kiszámíthatóvá teszik, itt az ózon koncentráció értéke és a fertőtlenítési ciklus idejének arányát kellett meghatározni a lehető legjobb hatékonyság érdekében.

Jelen fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00326 számú projekt keretében.

A fejlesztett eszköz elérhetőségéről további közleményben adunk hírt!

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.