MOK: Együttműködik a kamarával a HaOSZ

A háziorvosokat képviselő online szervezet már bekapcsolódott a döntéselőkészítő munkába a kamarával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően.

– A Háziorvosok Online Szervezetét, vagyis a HaOSZ-t 2016 októberében alapítottuk néhány háziorvos barátunkkal összefogva. Olyan szervezetet akartunk létrehozni, amely napi szinten kapcsolatban áll a tagsággal, amihez a legjobb kommunikációs csatorna az online kapcsolattartás, s ez köszön vissza szervezetünk elnevezésében is. Célunk, hogy az alapellátást érintő problémákra megoldási javaslatokat tegyünk, ezeket megvitatjuk a tagsággal az internet adta lehetőségek révén, s az egyes kérdéseket szavazásra bocsájtjuk, így széles konszenzuson alapuló, a gyakorló alapellátók véleményét hűen tükröző megoldási javaslatok születhetnek fontos kérdésekben konstruktív módon. A széles konszenzuson kialakuló vélemények talán a döntéshozók számára is iránymutatásként szolgálhatnak, hogy merre kellene elmozdulni. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy rövid fennállásunk ellenére már közel hatszáz fős a taglétszámunk, s ezáltal valóban reprezentatív szerveznek tekinthető a HaOSZ – mutatta be a mok.hu kérésére a fiatal szervezetet dr. Békássy Szabolcs alapító.

Hozzátette, hogy az internetes kapcsolattartás az idősebbeket sem riasztja el, ők is szép számmal képviseltetik magukat a szervezetben, mondhatni, talán még nagyobb arányban is, hiszen az elöregedő háziorvosi korfából adódó sajátosságok szervezetük korösszetételében is tükröződnek.  A politikamentes, zárt szakmai közösséghez csak magyarországi praxissal rendelkező, aktív háziorvosok és házi gyermekorvosok csatlakozhatnak egy online regisztrációval, s tagdíjat azonban nem kell fizetni, derült ki a szervezetről.

Az eddig eltelt időszak aktív munkával telt. Mint az alapító elmondta, elkészítettek egy közel százhetven oldalas, az alapellátás problémáit érintő, komplex javaslatcsomagot, ami a háziorvosi, házi gyermekorvosi rendszer átfogó megújításáról szól, s ezt szeretnék záros határidőn belül megvitatni az egészségügyért felelős államtitkársággal. „Számos javaslatot fogalmaztunk meg, így a degresszió eltörlését javasoljuk bizonyos feltételek fennállása esetén, vagy például az alapellátási törvény hiányzó végrehajtási rendeleteiből adódó problémákra is igyekszünk megoldási lehetőséget kínálni, s kérjük, hogy a NEAK-tól származó bevételeink ne képezzék az iparűzési adó alapját” – sorolta dr. Békássy Szabolcs.

–Segítségünkre volt a Magyar Orvosi Kamara és Éger István elnök úr közbenjárása is. Tanácsára együttműködési megállapodást kötöttünk többek közt a kamarával is, amelynek keretében egy szándéknyilatkozat is született, miszerint a kamara javasolja, hogy a HaOSZ az alapellátást érintő döntéselőkészítő szakmai egyeztetéseken partnerként vegyen részt. Munkánk első nagy témakörében, az új típusú törzskarton adattartalmának szakmai előkészítő munkájában már a kamarával együtt részt vehettünk a szakmai egyeztetéseken – emelte ki a szervezet alapítója. Azt is elmondta, hogy nemcsak egyeztető megbeszéléseken voltak jelen, hanem egy hosszas szakmai előkészítő munkában is részt vettek az akkor még önálló Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szakembereivel. A heti rendszerességgel tartott üléssorozaton előremutató dolgokat próbáltak megfogalmazni mind a törzskartonnal, mind az egész alapellátás megújításával kapcsolatban.

– A nyilatkozat kapcsolatot biztosít számunkra a kamarával, mindazonáltal kapcsolatunk nem patriarchális, önálló független szervezetként végezzük tevékenységünket. A MOK ismeri a javaslatcsomagunk tartalmát, és bár nyilván vannak koncepcionális különbségek a két szervezet között, de ezek közelíthetőek egymáshoz – mondja dr. Békássy Szabolcs, aki azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy felmerült, talán a HaOSZ megtestesítheti az alapellátás aktív véleményformáló testületét, amelyre nagyon nagy szükség van az előttünk tornyosuló problémák leküzdéséhez. 

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.