Délmagyar: Ha nem lesz változás, hamarosan háziorvosok sem lesznek

Már az államtitkárságnál van az a 170 oldalas javaslatcsomag, amelyet nagy szakmai konszenzussal készített a Háziorvosok Online Szervezete. A cél, hogy új alapokra helyezzék a háziorvosi szakmát - amely eltűnőben van nálunk.

Mit kíván a magyar családorvos? címmel 19 pontos kiáltványt fogalmazott meg a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ).

A családorvosok világnapján közzétett lista egy 170 oldalas, komplex javaslatcsomag kivonata, amelyet azért készített a tavaly év végén alakult szervezet, hogy felhívják a figyelmet azokra a területekre, ahol sürgős reformokra van szükség. A cél, hogy új alapokra helyezzék a háziorvoslást. Ha nem lesz változás, hamarosan háziorvosok sem lesznek – jelentette ki Rósa Ágnes szegedi házi gyermekorvos, aki szintén tagja a HAOSZ-nak. – A szakma elöregszik, és nincs utánpótlás. A házi gyermekorvosokra ez fokozottan igaz, Szegeden pedig még az átlagosnál is rosszabb a helyzet ezen a szakterületen. Nálunk ugyanis a praktizáló szakemberek fele 65 éven felüli, a rezidensképzésre pedig nincs is annyi jelentkező, mint ahány hely lenne – mondta el a gyermekgyógyász.

– Jelenleg teljesen mindegy, hogy egy háziorvos milyen eszközökkel milyen minőségű munkát végez, mindenki ugyanazt az összeget kapja minden egyes betegért. Emellett a rendszer abban sem tesz különbséget, hogy pályakezdő vagy egy tapasztalt, nagy tudású, több szakvizsgás szakember az adott háziorvos. Ezen változtatni kell – közölte Rósa Ágnes. Hozzátette, abban sincsenek motiválva, hogy az alapellátásban is megoldható diagnosztikus vizsgálatokat elvégezzék, hiszen ezek költségét az OEP nem fizeti ki. Pedig sok terhet le tudnának venni a szakellátásról.
 

 

A pontok között egyébként nem csak a háziorvosi ellátórendszer és a finanszírozás reformjáról esik szó. Országosan mindenhol elérhető alapellátási és sürgősségi ügyeletet is kérnek, illetve azt is, hogy csökkenjen az adóterhe a népegészségügyi szűrővizsgálatokon részt vevő lakosoknak. Ezzel ugyanis a tapasztalatok szerint lehetne motiválni az embereket a prevencióra.

– A 170 oldalas, komplex csomagban a problémák megnevezésén túl megoldási javaslatok, ütemezés és költségvetés is készült mindenhez – mondta el Rósa Ágnes. – A dokumentumok már az államtitkárságnál vannak, remélhetőleg hamarosan egyeztetések is kezdődnek az ügyben. Az idősebb háziorvosok többsége már túl van 2-3 lelkesült korszakon, de a mostani tömörülés a fiatalabb, aktívabb doktorokat fogja össze, akik még hisznek a változásokban. Ez pedig egy jó csomag, széles szakmai konszenzussal, amire lehetne támaszkodni.

 

 

Az oldal egy Startup Growth Lite alapú sablont használ. Az eredetit a More than Themes készítette.